OLD SKOOL - Tilburg

INTERESSE?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van dit project? Met het invullen van onderstaande gegevens meld je je aan voor de digitale nieuwsbrief. Je ontvangt hiervan een bevestiging per e-mail. Zodra er nieuws is over dit project, melden wij dit op onze website en versturen een nieuwsbrief. Mocht je je later van de nieuwsbrief willen afmelden dan kan dat.

Kenmerken

Aantal Nader te bepalen
Type Appartementen
GBO Nader te bepalen
Status In ontwikkeling

Herbestemming rijksmonument

Het voormalige hoofdgebouw van het St. Theresia-Lyceum en de St. Jozefmavo, aan de Oude Dijk, wordt getransformeerd.

Op dit moment zijn wij bezig met de herontwikkeling van het rijksmonument, waar diverse appartementen worden gerealiseerd die variëren in grootte. Hier zal optimaal gebruik gemaakt worden van de bestaande structuur en het monumentale karakter. De startdatum van de verbouwing voor het rijksmonument is nog niet bekend.

Naast het rijksmonument, wordt aankomende zomer een woongebouw met 9 koopappartementen opgeleverd.

Historie

Het idee voor het oprichten van een gebouw voor een lyceum voor meisjes werd in 1926 door Monseigneur Goossens bedacht. In 1930 vormde de Tilburgse architect Jos Donders die plannen in opdracht van de Zusters van Liefde tot een ontwerp en in 1931 werd aangevangen met de bouw. Tot 1965 verzorgden de zusters in dit gebouw onderwijs.

Daarna werd het gebouw door de St. Jozefmavo in gebruik genomen. Een school die (al veel eerder) ook door de Zusters van Liefde was opgericht. In de jaren ‘80 onderging het gebouw een uitbreiding volgens het ontwerp van Jo Hurkmans. Tijdens deze verbouwing veranderde het gebouw intern en door vervanging van de ramen kreeg het exterieur ook een nieuw uiterlijk. In 2017 verhuisde deze school naar een nieuwe locatie en kwam het gebouw vrij voor herbestemming.

Het gebouw heeft kenmerken van de expressionistische stijl: de Amsterdamse School. Vooral het golvende siermetselwerk en de halfronde ‘erker’ in de voorgevel geven het gebouw een abstract karakter. Opmerkelijk is dat de toen 64-jarige architect, in crisistijd, zo'n gedurfde gevel ontwierp.

Interesse?

Heb je interesse in deze unieke appartementen en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen dit project? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief door middel van de groene interesseknop! 

Projecten in de omgeving!

Locatie

naar boven